Tak wyglądają nasze ciasteczka z drugiej strony.
Dyniowe i duszkowe ciasteczka upiekła Ania.
Tym razem ciasteczka zrobiłyśmy z jabłkami i cynamonem, choć można użyć rabarbaru, malin, jagód lub śliwek. Owoce nie opadają na dno więc ładnie wyglądają i nie tworzy się zakalec. Ciasteczka bardzo szybko się przyrządza i krótko piecze.
Składniki:
4 jajka
175 gram masła
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jabłka obrane i pokrojone w kostkę (4 małe lub 2 duże jabłka).
Jajka ubić z cukrem tak samo jak na biszkopt (czyli masa zwiększa swoją objętość około 3 razy, jest jasna i puszysta)
Do ubitej masy dodać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać rozpuszczone lekko przestudzone masło. Wylać ciastem foremki, rozrzucić owoce i na wierzch dodać trochę ciasta.
Piec w temp. 180 stopni ok 35 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od boków formy.