środa, 24 października 2012

Duchy i upiorne dynie - pyszne ciasteczka z jabłkami i cynamonem :)





Tak wyglądają nasze ciasteczka z drugiej strony.



 Dyniowe i duszkowe ciasteczka upiekła Ania.
Tym razem ciasteczka zrobiłyśmy z jabłkami i cynamonem, choć można użyć rabarbaru, malin, jagód lub śliwek. Owoce nie opadają na dno więc ładnie wyglądają i nie tworzy się zakalec. Ciasteczka bardzo szybko się przyrządza i krótko piecze.
Składniki:
    4 jajka
    175 gram masła
    1 i 3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jabłka obrane i pokrojone w kostkę (4 małe lub 2 duże jabłka).
    
    
Jajka ubić z cukrem tak samo jak na biszkopt (czyli masa zwiększa swoją objętość około 3 razy, jest jasna i puszysta)
Do ubitej masy dodać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać rozpuszczone lekko przestudzone masło. Wylać ciastem foremki, rozrzucić owoce i na wierzch dodać trochę ciasta.
Piec w temp. 180 stopni ok 35 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od boków formy.
    Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.