niedziela, 27 maja 2012

Gniecenie, wałkowanie, wycinanie i ozdabianie - maślane ciasteczka z różaną i owocową marmoladą.








Ugniatanie, wycinanie i ozdabianie - Ania
Wałkowanie - ja

Przepis na pyszne ciasteczka:

0,5 kg mąki
150g cukru pudru
cukier waniliowy
2 żółtka
300 g masła (miękkie)
marmolada owocowa lub różana

Piec w temp. 180*C


Wszystko ugniatamy w dużą kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Po wyjęciu, ciasto delikatnie wałkujemy.
Wycinamy foremkami całe ciasteczka a w nich małe otworki.
(Jedno ciastko całe + jedno ciastko z dziurką - góra i dół)
Pieczemy na złocisty kolor i ozdabiamy.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. MMMmmmmmmmmm, se ve delicioso!!!!!

    Gracias por compartir la receta.

    Saludos cariñosos. Laura.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gracias por tu comentario muy bonito y os saludos cariñosos.
      :-)

      Usuń
  2. Poproszę takie pięciokątne! :-) Te pięć dziurek mnie rozbroiło" ;-)

    OdpowiedzUsuń

Odpiszę i chętnie coś napiszę na Twoim blogu :-)