niedziela, 6 czerwca 2021

Błyskawiczne ciasto z rabarbarem bardzo prosty przepis

 


Zdjęcie zrobione wieczorem


Składniki:

- kubek jogurtu naturalnego o wadze 180g. Jogurt wlewamy do miski, a kubeczek dokładnie myjemy i osuszamy. Będzie nam potrzebny do odmierzania pozostałych składników,

- do jogurtu dodajemy 3 kubeczki mąki pszennej (ja miałam typ 450),

- dodajemy 1 kubeczek cukru (zawsze dodaję mniej cukru niż w przepisie, 3/4)

- cukier waniliowy (całą paczkę)

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 całe jajka (wyjęte z lodówki godzinę wcześniej, chociaż ja zrobiłam ciasto z jajek prosto z lodówki i też się udało)

- na koniec dolewamy jeden kubeczek oleju np. rzepakowego

Ciasto mieszamy łyżką (nie mikserem bo może zrobić się zakalec!) Gdy składniki się połączą, ciasto można równomiernie przełożyć do przygotowanej formy, blaszki lub okrągłej tortownicy. Wierzch ciasta posypujemy owocami np. pociętym rabarbarem. 

Na koniec robimy kruszonkę:

- 4 łyżki mąki pszennej

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki masła

Wszystkie składniki ugniatamy, aż zrobią się sypkie kuleczki. Gotową kruszonką posypujemy owoce.

Ciasto pieczemy w 180'C, 1 godzinę, grzałka górna i dolna (bez termoobiegu). Jeśli ciasto jest niskie, wyłożone na dużej blaszce, pieczemy go tylko 45 minut. Dobrze jest wstawić ciasto na pierwszy poziom piekarnika od dołu, żeby spód ciasta dobrze się upiekł.

Ciasto piekłam pierwszy raz, jest wilgotne i puszyste

Można wykorzystać też inne owoce lub owoce mrożone (nie wolno ich wcześniej odmrażać)

Smacznego

Znowu zrobiłam zdjęcia na szybko, na zwykłym papierze, ale ze mnie blogerka🤭 Dzisiaj upiekłam dwa ciasta, ale goście szybko zjedli i o zdjęciach drugiego ciasta zapomniałam (jak zwykle).

Ciasto przygotowuje się wybitnie szybko (takie przepisy uwielbiam), jest naprawdę pyszne😋



PitaPata - Personal picturePitaPata Dog tickers