Upieczone rollsy gotowe do zjedzenia z sosem czosnkowym:)
Moja mała kuchareczka (no, już nie taka mała 172cm, 13 lat)
Składniki (przepis na ciasto):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 3 łyżki oleju
- sól (3,4 szczypty lub więcej, jak kto lubi)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą tworząc jednolite ciasto, które pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut. (W tym czasie możemy zająć się sosami do rollsów).
Z ciasta tworzymy długi, równomierny wałek, który dzielimy na 10 części.
Blat stołu lekko podsypujemy mąką i każdą część ciasta wałkujemy na dosyć cieńkie, okrągłe placki.
Każdy placek smażymy na oleju przez niecałą minutę z każdej strony (można liczyć sobie do 45 na jedną stronę). Im dłużej będą się piekły tym bardziej będą kruche i trudno będzie je zwinąć w rulon.
Przed dodaniem, nałożeniem farszu, placek smarujemy sosem musztardowym (przepis poniżej).
Na sam koniec dodajemy farsz i wszystko ciasno zawijamy w rulon.
Każdy rulon możemy przekroić na pół, wyjdzie nam 20 mniejszych ruloników, które wkładamy do naczynia żaroodpornego (wcześniej lekko posmarowanego olejem) i na parę minut (10minut, 15 minut) wkładamy do pieca, wszystko zagrzewamy (piekarnik nagrzany do 200 stopni).
Farsz:
Ser, szynka, pieczarki (wszystko to co lubimy).
Na patelni smażymy cebulkę i po chwili dodajemy pieczarki. Smażymy tak długo aż pieczarki zmiękną i będą zjadliwe :), dodajemy sól.
Teraz czas na sosy
Sos czosnkowy to pyszny dip dla naszych rollsów.
A przepis jest bardzo prosty:
- 3 łyżki majonezu + 3 łyżki naturalnego jogurtu, starty niecały ząbek czosnku.
Jeśli ktoś korzysta z naszego przepisu na majonez TUTAJ, nie musi już dodawać startego czosnku bo ten majonez jest czosnkowy.
Sos musztardowy:
3 łyżki jogurtu naturalnego + 3 łyżki musztardy + sól, pieprz
Rollsy Ani były delikatne, dużo cieńsze. Ania nakładała na (lekko wysmarowany sosem musztardowym) placek pociętą szynkę, małą ilość grzybów i na sam koniec pocięty plasterek sera.
Ja uwielbiam pieczarki i ser, więc moje rollsy były dużo grubsze.
Ważne!
Każdy placek po upieczeniu warto odsączyć z tłuszczu na papierze kuchennym z każdej strony.
Przepis jest dosyć szybki do wykonania pod warunkiem, że mamy pomoc lub małą kuchareczkę chętną do pomocy ;-)

Rollsy po upieczeniu są lekko rumiane
W trakcie pieczenia
Sos musztardowy, nasz majonez i sos czosnkowy
Nasz majonez czosnkowy
Smacznego :-)
Ps. Następne nasze rolsy będą z kurczakiem i pomidorkami ;)