niedziela, 14 marca 2021

Jak zrobić pyszny majonez


Na zdjęciu jest moja kochana Ania, która sama robi majonez (nie pomagałam).

Jak już wiadomo na naszym blogu jest cały nasz świat czyli wszystko, od rysunków do majonezów 🤭 Dzisiaj czas na majonez do warzywnej sałatki. 


Składniki:

1 surowe jajko (sparzone gorącą wodą)

Pół ząbka czosnku

Płaska łyżeczka musztardy

1/3 łyżeczki soli (najlepiej himalajskiej, kłodawskiej)

Szczypta pieprzu

Można dodać trochę pociętego koperku

Trochę więcej niż pół szklanki oleju rzepakowego (im więcej oleju tym majonez będzie gęstszy)

Łyżeczka cytryny (dodajemy na sam koniec)


Przygotowanie:

W wąskim naczyniu staramy się zmiksować wszystkie wymienione składniki przez ok. 20 sekund (nie długo), aż cały olej połączy się z jajkiem i przyprawami.

Mikser początkowo trzymamy przez chwilkę na samym dnie i pod koniec podnosimy go żeby całość się zmiksowała.



Teraz widzę, że nie zrobiłyśmy zdjęć gotowego majonezu ani sałatki. Byłyśmy tak głodne, że nie było na to czasu.

Do warzywnej sałatki (małe pomidorki🍅, szpinak, szczypiorek, rzodkiewki, ser Arla Apetina, kiszone ogórki) dodałam tylko dwie łyżki majonezu, reszta została do dzisiejszej sałatki z jajkiem, ogórkiem kiszonym i szczypiorkiem. 
Takich sałatek nie trzeba przyprawiać bo przyprawy są już w majonezie.
Sałatka najbardziej smakuje z grzankami.

Smacznego 🥗






31 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis :)
    Zapraszam na mój blog :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, ciekawa jestem jak smakuje taki majonez, bo zawsze jem kupne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. robilam juz wlasny majonez i wiem, ze na pewno nie zastapi go zaden kupczy ;) polecam wszystkim, ktorzy go jeszcze nie robili :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki swojski majonez to dopiero coś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam sama majonezu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny i przede wszystkim łatwy przepis :)
    Muszę przyznać, że nigdy nie jadłam takiego samorobnego majonezu :)
    Świetnie, że młoda tak się rozwija i pomaga w kuchni! Oby tak dalej.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  7. O tak! Majonez własnej roboty jest nieporównywalnie smaczniejszy i, przede wszystkim zdrowszy, niż kupny. Popieram taką kuchnię. I gratuluję młodej talentu kulinarnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Tak jest, taki majonez nie ma sztucznych dodatków, jest dużo zdrowszy :)

      Usuń
  8. Oj taki majonez chętnie bym zrobiła, ale ze względu na wykorzystanie surowego jajka, musiałabym go pewnie sama zjeść. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety, surowe jajko się dodaje, wcześniej warto sparzyć je gorącą wodą :)

      Usuń
  9. Przepis ciekawy - chętnie go wypróbuję :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie robiłam majonezu, ale lubię zjeść od czasu do czasu:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Taka sałatka z domowym majonezem musi być pycha :D Brawa dla Ani :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny przepis, kiedyś wieki temu też korzystałam z majonezu własnej produkcji.

    OdpowiedzUsuń
  13. Hihi Czyli było pysznie, skoro zdjęcia nie zdarzyłyście zrobić. :))) Nigdy nie robiłam własnego majonezu, trza kiedyś spróbować. Pozdrawiam Was serdecznie. :))))

    OdpowiedzUsuń
  14. Masz zdolne dziecko. Taki domowy majonez jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń

Odpiszę i chętnie coś napiszę na Twoim blogu :-)

PitaPata - Personal picturePitaPata Dog tickers