Na zdjęciu jest moja kochana Ania, która sama robi majonez (nie pomagałam).
Jak już wiadomo na naszym blogu jest cały nasz świat czyli wszystko, od rysunków do majonezów 🤭 Dzisiaj czas na majonez do warzywnej sałatki.
Składniki:
1 surowe jajko (sparzone gorącą wodą)
Pół ząbka czosnku
Płaska łyżeczka musztardy
1/3 łyżeczki soli (najlepiej himalajskiej, kłodawskiej)
Szczypta pieprzu
Można dodać trochę pociętego koperku
Trochę więcej niż pół szklanki oleju rzepakowego (im więcej oleju tym majonez będzie gęstszy)
Łyżeczka cytryny (dodajemy na sam koniec)
Przygotowanie:
W wąskim naczyniu staramy się zmiksować wszystkie wymienione składniki przez ok. 20 sekund (nie długo), aż cały olej połączy się z jajkiem i przyprawami.
Mikser początkowo trzymamy przez chwilkę na samym dnie i pod koniec podnosimy go żeby całość się zmiksowała.
Teraz widzę, że nie zrobiłyśmy zdjęć gotowego majonezu ani sałatki. Byłyśmy tak głodne, że nie było na to czasu.
Brzmi smakowicie:)
OdpowiedzUsuńPyszne, warto spróbować :-)
UsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mój blog :)
☀️
UsuńBardzo ciekawy przepis, ciekawa jestem jak smakuje taki majonez, bo zawsze jem kupne ;)
OdpowiedzUsuńJest przepyszny :)
UsuńDelikatny, naturalny smak, nie tak sztuczny jak ten sklepowy :)
Usuńrobilam juz wlasny majonez i wiem, ze na pewno nie zastapi go zaden kupczy ;) polecam wszystkim, ktorzy go jeszcze nie robili :D
OdpowiedzUsuńTak jest, dokładnie :-)
UsuńTaki swojski majonez to dopiero coś :)
OdpowiedzUsuńPodpisuję się pod tym :)
UsuńNigdy nie robiłam sama majonezu ;)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :)
UsuńŚwietny i przede wszystkim łatwy przepis :)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że nigdy nie jadłam takiego samorobnego majonezu :)
Świetnie, że młoda tak się rozwija i pomaga w kuchni! Oby tak dalej.
Pozdrawiam cieplutko.
Bardzo łatwy przepis, pozdrawiam :)
UsuńO tak! Majonez własnej roboty jest nieporównywalnie smaczniejszy i, przede wszystkim zdrowszy, niż kupny. Popieram taką kuchnię. I gratuluję młodej talentu kulinarnego.
OdpowiedzUsuńDzięki :) Tak jest, taki majonez nie ma sztucznych dodatków, jest dużo zdrowszy :)
UsuńOj taki majonez chętnie bym zrobiła, ale ze względu na wykorzystanie surowego jajka, musiałabym go pewnie sama zjeść. :D
OdpowiedzUsuńNo niestety, surowe jajko się dodaje, wcześniej warto sparzyć je gorącą wodą :)
UsuńPrzepis ciekawy - chętnie go wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Warto, pozdrawiam :)
UsuńNigdy nie robiłam majonezu, ale lubię zjeść od czasu do czasu:)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam :)
UsuńTaka sałatka z domowym majonezem musi być pycha :D Brawa dla Ani :)
OdpowiedzUsuńTak, ma naturalny smak, dziękujemy :-)
UsuńFajny przepis, kiedyś wieki temu też korzystałam z majonezu własnej produkcji.
OdpowiedzUsuńFajny i prosty 💓
UsuńHihi Czyli było pysznie, skoro zdjęcia nie zdarzyłyście zrobić. :))) Nigdy nie robiłam własnego majonezu, trza kiedyś spróbować. Pozdrawiam Was serdecznie. :))))
OdpowiedzUsuńPrzepysznie😋 Pozdrawiamy
UsuńMasz zdolne dziecko. Taki domowy majonez jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńMasz rację, dziękuję 💓
Usuń