A to inne kokosanki, udekorowane i upieczone w inny dzień.
Wszystkie kokosanki, które się piekły na blasze przypaliły się od spodu. Ruszt do grilla najbardziej nadaje się do bezpiecznego upieczenia złocistych kokosanek.
SKŁADNIKI:
200 g wiórków kokosowych
50 g masła
3/4 szklanki białego cukru
ok. 3 łyżki mleka
2 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1. Na niewielkim ogniu rozpuszczam masło w rondelku i dodaję cukier.
Wszystko dokładnie mieszam aż się rozpuści i wlewam mleko. (Cukier musi się rozpuścić dlatego do tego przepisu nie polecam cukru trzcinowego!!!)
2. Dorzucam kokos, masa ma być bardzo gęsta.
3. Z białek ubijam sztywną pianę. Pod koniec, gdy już jest ubita, dodaję 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i mieszam.
Przestudzoną masę kokosową dodaję do ubitej piany i miksuję mikserem na niskich obrotach.
4. Na (wyłożonym papierem do pieczenia) ruszcie do grilla układam małe babeczki, uformowane z masy kokosowej.
Ruszt z kokosankami wstawiam do nagrzanego do 180'C piekarnika i piekę ok. 15 - 20 minut, aż się zarumienią.
Po upieczeniu, kokosanki zawsze są lekko miękkie, jak wystygną będą gotowe do spałaszowania ;)
Smacznego!
Ach, ach, pokaże córce ;-)
OdpowiedzUsuń;)
Usuń