Rzeżuszka Agatka
Ania zachorowała i musi brać antybiotyk.
Rok i dwa lata temu, córka wcale nie chorowała i miała apetyt (rzeżucha wyostrza apetyt!). Przypomniała mi się nasza zabawa z rzeżuchą.
Dodawałyśmy ją do masła (mocno posiekaną). Chleb z takim masłem i szynką pysznie smakuje.
Jajecznica z dodatkiem posiekanej rzeżuchy też jest smaczna.
Biały serek + rzeżucha = pychotka.
Ziarenka wcześniej pomoczone w wodzie bardzo dobrze się kleją.
Ania na zdjęciu tworzy Agatkę.
Jeszcze tylko śmieszne dziurki w nosie, oczy i usta z plasteliny na wykałaczkach i Agatka gotowa!
Teraz Ania musi o nią dbać i dziennie spryskiwać wodą.
Agatce urośnie zielone futerko, które będziemy dziennie podcinać.
Rzeżuchę tradycyjnie wysiewamy ją na Wielkanoc, ale warto o niej pamiętać przez cały
rok.
Jest bogata w łatwo przyswajany jod, ponadto zawiera pewne ilości witamin:
A, B1, B2, E, PP oraz siarkę, potas, mangan, chrom, magnez i wapń.
Jedzenie rzeżuchy
zalecane jest osobom cierpiącym na cukrzycę (obniża poziom cukru we krwi, zaś
zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki), osteoporozę (ze
względu na wapń i mangan), anemię, dolegliwości tarczycy, chorobę wieńcową,
reumatyzm, mających kłopoty z krążeniem, z problemami skórnymi i z paznokciami.
Rzeżucha ma właściwości oczyszczające nasz organizm, poprawia apetyt i wspomaga
trawienie. Działa dezynfekująco na jamę ustną i układ pokarmowy.
Nie można
jednak objadać się nią ponad miarę, gdyż jest silnie moczopędna. Jeśli zjemy jej
za dużo, może spowodować stan zapalny pęcherza. Kilka porcji wielkości łyżeczki
od herbaty w zupełności wystarczy w ciągu doby.
Rzeżucha jest też świetnym
kosmetykiem, poprawia wygląd skóry i paznokci, znikają wysypki i egzema.
Kto
codziennie doda trochę rzeżuchy do sałatek i kanapek ma o wiele więcej sił
życiowych i piękne włosy.
Poprzez zawartą w niej siarkę, krew nasycona tym
pierwiastkiem pobudza skórę i cebulki włosowe do energicznej produkcji. Tak samo
działa sok z rzeżuchy wcierany we włosy. Świeżym sokiem można przemywać twarz, by rozjaśnić
plamy, piegi i przebarwienia.
Rzeżucha zawiera olejki eteryczne w skład których
wchodzą związki siarki (np. glikozyd izosiarkocyjanowy) i przez to nadaje tej
roślinie specyficzny smak. Roślina ta mimo swojego wyrazistego smaku jest
doskonałym dodatkiem do różnych potraw.
Nadaje się nie tylko do kanapek, ale
także do różnego rodzaju, sałatek, surówek, zup, sosów czy masła. Dzięki niej
potrawy nabierają oryginalnego i wyrazistego smaku.
Rzeżuchę bardzo łatwo można hodować. Wysiewamy nasionka na delikatnie mokrą bibułkę, watę lub ligninę. Codziennie od dnia posadzenia należy podlewać nasiona (najlepiej przy pomocy zraszacza). Rzeżuchę powinna stać w jasnym i ciepłym miejscu. Pierwsze kiełki rzeżuchy powinny się pojawić już drugiego lub trzeciego dnia. Niektórzy preferują jedzenie rzeżuchy we wczesnym stadium rozwoju tj. około 3-6 dnia od posadzenia. Po 10 dniach rzeżucha osiąga swoją finalną postać. Należy dbać by nie zakwitła bo wtedy nabiera ostrego i gorzkiego smaku.
Rzeżuchę bardzo łatwo można hodować. Wysiewamy nasionka na delikatnie mokrą bibułkę, watę lub ligninę. Codziennie od dnia posadzenia należy podlewać nasiona (najlepiej przy pomocy zraszacza). Rzeżuchę powinna stać w jasnym i ciepłym miejscu. Pierwsze kiełki rzeżuchy powinny się pojawić już drugiego lub trzeciego dnia. Niektórzy preferują jedzenie rzeżuchy we wczesnym stadium rozwoju tj. około 3-6 dnia od posadzenia. Po 10 dniach rzeżucha osiąga swoją finalną postać. Należy dbać by nie zakwitła bo wtedy nabiera ostrego i gorzkiego smaku.
Zdrowo i wesoło :) ale fajna Agatka!
OdpowiedzUsuń;-)
Usuń;-)
Usuń